Uppteckning nummer NM-SLMV3184

Titel: Föreställningar om svalan

Meddelare: Skräddare N.E. Ritzén  År: 1918

Socken/stad: Ådals-liden  By/kvarter: Åsmon

Man har trott, att svalan ligger på sjöbottnen över vintern. Denna tro har nog sin grund däri, att senfödda svalungar stannar efter någon tid, sedan de gamla farit söderut samt då gärna kretsar nära vattenytan, där det ännu är mat att finna.
Svalan stal en gång en sax och ett trådnystan av Jungfru Maria. Därför har hennes stjärt blivit kluven som en sax. Under halsen har hon en vit fläck, som skall föreställa nystanet. Hennes kvitter har man tolkat som en beskrivning av denna händelse, men jag har glömt, vad hon lär säga.

Ur Nordiska museets arkiv. Bok/Häfte:IX_1918. Uppteckningsnr: LMV3184